Skip to content
PROJEKT

Rekonstrukce panelákového bytu v Praze

Pro koho

 Byt jsme navrhli pro mladý pár se synem ve školním věku. Jednalo se o celkovou rekonstrukci klasického panelového bytu, ve kterém bylo potřeba přizpůsobit dispozice prostor s ohledem nejen k zájmům tříčlenné rodiny, ale například i k nadměrné výšce jednoho z partnerů.  

Požadavky

Majitelé si přáli kompletní přestavbu celého bytu na klíč kromě koupelny, která již byla předělaná a potřebovala pouze nábytek. Pár si představoval více otevřeného prostoru a moderní provedení, které by rozbilo stereotyp typického panelákového bytu. Klientka toužila po kuchyňském ostrůvku, klient zase po malém pracovním stole v ložnici. Jejich společným snem pak bylo sezení u okna v ložnici, aby si mohli užívat panoramatický výhled z 11. patra. Klienti si přáli použít barvy, které se ani po letech neokoukají, klientka nechtěla tedy ani bílou lesklou kuchyň, ani příliš dřeva v interiéru. Vybrala si oblíbenou smaragdově zelenou barvu, kterou si zvolila jako prvek pro sjednocení interiéru.

Řešení

Protože předešlá dispozice 3+1 byla příliš stísněná, odstranili jsme příčky a upravili vstupní i obytné části. Provedli jsme stavební úpravy včetně vyrovnání podlah, povrchů stěn i stropů. Na stěnách jsme použili betonovou stěrku v kombinaci s textilní tapetou, které místnostem dodaly moderní vzhled. Místo kuchyňského ostrůvku jsme ponechali v kuchyni sloup, který jsme využili jako multifunkční blok – z jedné strany je v něm chytře ukrytá lednice, z opačné strany funguje jako televizní stěna. Část kuchyňských skříněk je v šedém odstínu v kombinaci s dekorem dubu. Do kontrastu k nim jsme do celého interiéru zasadili černé prvky. Neutrální barevné tóny vybavení jsme také opticky rozbili vnesením velbloudí okrové barvy do některých částí bytu.  

Nábytek jsme v celém bytě vyřešili zakázkovou výrobou, která nám umožnila brát jak ohled na výšku majitele, tak aplikovat několik originálních řešení. Například lavice v kuchyni ve svých vyfrézovaných otvorech ukrývá topení. V pokoji pro školáka jsme nechali vyrobit vyvýšenou postel, která šetří místo a současně řeší úložné prostory. V ložnici jsme postel umístili na vyvýšené pódium s úložným prostorem, který nahrazuje skříně. Ten ukrývá i vysněná lavice u okna. Veškeré osvětlení a část doplňků jsme v celém interiéru záměrně vybrali ve tvaru kruhu, který symbolizuje dobře plynoucí energii. Ženskou energii jsme nechali přenést i do portrétu majitelky, který je malovaný na zakázku, a který visí v obýváku.        

3

pokoje

103

vizualizací

85

m2

Máte zájem o podobné řešení?

Kontakt

Chcete se na něco zeptat? Neváhejte mě kontaktovat.

Copyright © 2024, Jana Szonowska
Zásady zpracování osobních dajů a cookies | Nastavení cookies